Introductie
LMRA staat voor laatste Minuut Risico Analyse
De LMRA is een korte risicoanalyse, die tussen de oren afspeelt. Vastlegging op papier is niet nodig. Een LMRA is een korte risicobeoordeling die je uitvoert voordat je de werkplek betreedt en aan je werkzaamheden begint. Dit hoeft niet langer dan een minuut te duren en vraagt verder ook geen administratieve ballast. De risico's beoordeel je op het gebied van VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu).
De bedoeling van de LMRA is dat je nét voordat je aan de slag gaat, nog een laatste check doet
De LMRA functioneert als een verkeerslicht.
Waarom is het doen van een LMRA belangrijk
Het doel van de LMRA is om risico’s weg te nemen en het bewustzijn over veiligheids-, gezondheids- en milieurisico’s te verhogen. Met de LMRA wordt de werkplek last minute gecontroleerd en worden eventuele risico’s vastgesteld. Deze kunnen dan, waar mogelijk, direct worden weggenomen. De risico’s binnen je organisatie worden met behulp van de LMRA dus nog beter geconstateerd en het aantal ongevallen binnen de organisatie neemt af.
Wie voert de LMRA uit?
Een LMRA wordt door medewerkers zelf uitgevoerd, voorafgaand aan de werkzaamheden die iemand gaat uitvoeren. De voordelen zijn tenslotte ook (voornamelijk) voor de werknemer zelf. Hij neemt waar nodig extra voorzorgsmaatregelen ter bevordering van zijn eigen veiligheid. Is het niet veilig? Dan worden de werkzaamheden ook niet gestart. Een gevaar of risico dat voor anderen ook van toepassing is, wordt dan natuurlijk ook doorgegeven aan de omgeving.
Hoe voer je een LMRA uit?
De basis van een LMRA ziet er als volgt uit:
Is het doen van een LMRA verplicht?
Het uitvoeren van een LMRA is vanuit de VCA-norm (VGM Checklist Aannemers) verplicht. Volgens deze norm moet je als organisatie een procedure hebben waarin wordt geregistreerd wanneer, door wie en hoe een LMRA is uitgevoerd. Veelal is dit een onderdeel van de werkplekinspectie. Maak dit dus kenbaar bij je medewerkers! Tijdens de VCA-audit moet je namelijk kunnen aantonen dat je deze procedure hebt ingevoerd en je medewerkers dit ook daadwerkelijk uitvoeren in de praktijk. Met andere woorden: ondanks dat je de LMRA zelf niet vastlegt, is het wel belangrijk om je medewerkers aan te sporen om het vast te leggen tijdens de werkplekinspectie.
Hoe doe ik het dan?
Ik ga pas werken als ik zeker weet dat ik het veilig kan doen.
Eerst denken, dan doen!
Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin je toch geconfronteerd wordt met gevaren die in de voorbereiding over het hoofd gezien zijn. Soms zijn de gevaren alleen zichtbaar op de werkplek of in de naaste omgeving. Daarom wordt een beroep gedaan op je eigen kennis, ervaring en vakmanschap.
Copyright © 2024 Eger Bouw & infra - alle rechten voorbehouden